Waarom is gezond zijn belangrijk?

Gezond zijn is heel erg belangrijk, want dit kan je stemming bepalen, want als je je goed voelt ben je ook positiever. Daarnaast kan het ook bepalen hoe lang je kan leven. Je haalt namelijk bouwstoffen uit eten en drinken en als je het juiste eet krijg je de dingen binnen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast kan gezond eten je ook helpen om minder snel ziek te worden, dit is heel erg handig want niemand vindt het fijn om ziek te zijn. Hiernaast blijf je met gezonde voeding ook op een goed gewicht. Je kunt op de schijf van 5 kijken wat je kunt eten. Hierop staat op wat je dagelijks kunt eten om gezond te blijven, dus als je gezond wilt zijn kun je het best de schijf van 5 volgen.

De 5 stappen van de schijf van 5 zijn dat je gevarieerd moet eten, dus niet elke dag een banaan. Daarnaast moet je niet al te veel eten dat helpt namelijk ook niet met gezond zijn. Ook al volg je de schijf kun je nog steeds ongezond zijn als je te veel eet. Wat naast niet te veel eten staat is beweeg, dit betekent dat je ook veel moet bewegen, want om gezond te zijn moet je naast gezond eten ook genoeg bewegen en dat hoeft niet eens per se sporten te zijn. Bewegen kun je ook doen door met andere dingen bezig te zijn. Naast het bewegen moet je ook minder verzadigd vet eten, dit helpt namelijk ook enorm, net zoals alle andere dingen op de lijst. Hiernaast moet je natuurlijk genoeg groente, fruit en brood eten hierin zitten veel stoffen die jouw lichaam nodig heeft.

  1. Gevarieerd eten
  2. Niet te veel eten
  3. Beweeg voldoende
  4. Eet minder verzadigd vet
  5. Genoeg groente, fruit en brood

Wat kun je eten?

Eet volop groente en fruit, want als je dit eet verlaag je de kans op het krijgen van hart en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2, dus genoeg redenen om veel fruit en groente te eten. Voorbeelden hiervan zijn: asperges, aubergine, banaan, blauw bessen en nog veel meer, want er is genoeg keuze op het gebied van groente en fruit. Hiernaast moet je ook genoeg volkoren producten eten hiermee verlaag je ook de kansen op hart en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2. Volkoren dingen die je kunt eten zijn als voorbeeld een volkorenbrood, volkorenpasta en meer. Daarnaast moet je ook meer plantaardig eten, dus minder vlees. Je moet ook vloeibare en zachte vetten eten. Ook moet je dorstlessers hebben, deze moeten zonder suiker zijn want anders ben je nog steeds niet gezond bezig. Hiernaast moet je ook niet te vaak eten, maar ook zeker niet te weinig.