Steeds meer mensen gaan één dag of meerdere dagen tegenwoordig thuiswerken. Thuiswerken brengt volgens deze mensen veel voordelen. Zo wordt gezegd dat de productiviteit hoger is, het ziekteverzuim minder en er geen reistijd is en dus ook geen reiskosten. Zoals je hoort zijn er veel voordelen te noemen voor thuiswerken, maar er zijn helaas ook nadelen te benoemen. Zo is de werkplek vaak niet goed ingericht, is er minder contact met collega’s en is werk en privé minder goed te scheiden. In dit artikel gaan we het vooral hebben over de thuiswerkplek. De thuiswerkplek van veel mensen is niet goed, en dit zorgt ook voor veel gezondheidsproblemen.

Werk en privé gescheiden houden

Er zijn veel thuiswerkers die aan de keukentafel of ergens anders zitten in de woonkamer. Dit klinkt fijn, omdat je snel even wat eten en drinken kan halen. Helaas zorgt dit er ook voor dat de privé plek meer gezien wordt als werkplek. De plek waar je tot rust moet komen is nu een plek geworden waar je juist moet gaan werken. Daarbij komt ook kijken dat je misschien samen woont met een partner of met kinderen. Dan is het ook niet fijn als je in een vergadering zit of bezig bent met een moeilijke opdracht en iemand komt even langslopen. Om werk en privé gescheiden te houden wordt aangeraden om een aparte ruimte in te richten om te werken. Aan het eind van de dag kan je deze ruimte ook verlaten en dan zit de dag er echt op.

Thuiswerplek inrichten

Net is al besproken dat het belangrijk is om een aparte ruimte in te richten, maar wat heb je nodig voor de perfecte thuiswerkplek. Het belangrijkste is dat je een goede werkhouding hebt. Een goede werkhouding voorkomt toekomstige gezondheidsproblemen. Het eerste onderdeel wat je dus moet kopen is een bureaustoel. Een aanrader is om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Deze stoelen hebben veel verstelmogelijkheden, denk maar aan de hoogte, de rugleuning en de armleuning die je kan verstellen naar jouw wensen. Naast een goede bureaustoel heb je ook een mooi bureau nodig. Er zijn veel soorten bureaus te krijgen die goed zijn voor jouw thuis kantoor. Een aanrader is om een verstelbaar bureau aan te schaffen. Dit bureau geeft je de mogelijkheden om een goede werkhouding aan te nemen, en je kan daarbij er ook nog voor kiezen om soms staand te werken. Zoek je een goed bureau en bureaustoel? Dan moet je zeker een kijkje nemen op de website van Emob. Nu heb je het bureau en de bureaustoel, dan zijn er nog andere essentiële onderdelen voor de juiste werkhouding. Zo zijn het beeldscherm, toetsenbord en muis ook erg belangrijk. Werk je op een laptop? Dan is het verstandig om een laptophouder te plaatsen. Met een laptophouder zorg je ervoor dat je minder vooruit gebogen te werk gaat. Ook is het een aanrader om op twee schermen te werken. En als laatste is het ook verstandig om regelmatig van hand te wisselen waarmee je de muis gebruikt. Dit klinkt lastig, maar na een paar keer oefenen kan je dit steeds beter. Door te wisselen van hand voorkom je een muisarm.

Thuiswerplek aankleden

Naast de essentiële onderdelen is het ook belangrijk dat de sfeer en de omgeving fijn is om in te werken. Dus zet een plantje nodig of een mooie plant. Ook zijn de kleuren van de muren belangrijk en de vloer. Alles moet in teken staan voor een rustige en nette werkomgeving waar je graag naar toe gaat.