Het doen van een HACCP controle is erg belangrijk, en het is meer dan alleen hierover lezen op websites zoals https://horeko.com/be/functies/haccp/. Het incorrect uitvoeren van de HACCP kan namelijk zorgen voor onveilige situaties voor je team en zeker de gast.

Wat is HACCP controle precies?

HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. Het is belangrijk dat elke horeca onderneming hier gebruik van maakt, omdat HACCP zich bezighoudt met de analyse van de kritische punten van voedselveiligheid. Lees hier meer over wat HACCP nog meer inhoudt. Een bedrijf dat druk bezig is met de controle van HACCP, is de NVWA. De NVWA is een team dat hoort bij de overheid, en zij controleren of bedrijven die werken met levensmiddelen zich houden aan de hygiëneregels die belangrijk zijn voor deze middelen. Het kan dus zomaar zijn dat jouw organisatie een bezoekje krijgt van de NVWA wanneer je met levensmiddelen aan het werken bent. Wees hier dus goed op voorbereid door altijd een juiste HACCP controle te doen.

Welke gevaren let je op bij HACCP controle? 

Wanneer je inzoomt op de gevaren die voor kunnen komen bij voedselveiligheid dan maakt HACCP onderscheid in drie groepen, namelijk de microbiologische, de chemische en de fysische gevaren. Bij microbiologische gevaren kun je denken aan bacteriën, schimmels, parasieten en zelfs virussen. Deze gevaren zouden in een horeca onderneming goed kunnen voorkomen als je je niet goed aan de richtlijnen houdt. Chemische gevaren zijn gevaren die te maken hebben met schadelijke stoffen zoals zware metalen, schimmelgifstoffen en dioxines. Deze chemische stoffen zijn erg gevaarlijk voor zowel je personeel als je gasten. Fysische gevaren zijn gevaren die met het oog te zien zijn. Denk hierbij aan glas, scherpe stukken metaal of houtdeeltjes. Hoewel deze niet altijd in het voedsel voorkomen, kan het zomaar eens raak zijn dat het in de recepten verwerkt zit. Dit is erg gevaarlijk. 

Het waarborgen van de voedselveiligheid met HACCP

HACCP zorgt er dus voor dat de voedselveiligheid goed gewaarborgd kan worden. Wanneer je de HACCP controle uitvoert, loop je het hele bedrijf na en kijk je naar het gehele productieproces. Hierbij zoom je vervolgens extra in op de stappen die worden gezet met betrekking tot de voedselveiligheid. Je moet natuurlijk niet hebben dat er iets onveiligs in het eten terecht komt of dat het eten hier contact mee heeft. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten bij de gast. Zorg er dus voor dat jij en je team de voedselveiligheid in je horeca onderneming goed waarborgen, voor een zo veilig mogelijke omgeving voor je team en de gast.